DNA test - EAOD (Early Adult Onset Deafness)


Wat is Early Adult Onset Deafness (EAOD)?

Veel honden krijgen naar mate ze ouder worden te maken met een slechter gehoor, dit begint vaak rond de leeftijd van 8 tot 10 jaar. In het geval van Early Adult Onset Deafness, te vertalen als ‘vroeg beginnende doofheid bij volwassenen’, treedt deze doofheid al op bij honden van 3 tot 5 jaar oud.

Bij werkende Border Collies is dit een groot probleem, omdat hun gehoor cruciaal is voor het

uitvoeren van taken. Zelfs licht gehoorverlies kan hun werkprestaties sterk beïnvloeden, ook al veroorzaakt EAOD geen andere ernstige gezondheidsproblemen.


Hoe wordt EAOD getest?

Er zijn verschillende mutaties (DNA-varianten) bekend die allemaal worden geassocieerd met EAOD. Dit betekent niet dat deze mutaties zelf voor doofheid zorgen, maar dat deze mutaties voorkomen bij honden die lijden aan EAOD. Elke gevonden DNA-variant wordt beschouwd als een risicofactor. CombiBreed test alleen de vier varianten waarvan is aangetoond dat ze het meeste risico geven. Deze worden gerapporteerd als EAOD 1, 2, 3 en 4. Een hond kan voor elk van deze varianten normaal (vrij), drager of lijder zijn.


Wat betekent een risicofactor en voor wie is dat belangrijk?

Als uit de test blijkt dat een hond drager of lijder is van één of meer risicovarianten, is er een

verhoogde kans op het ontwikkelen van EAOD. Hoewel het exacte risico per variant nog niet volledig bekend is, kan deze informatie helpen bij het maken van verantwoorde fokkeuzes. Dit is met name waardevol voor fokkers met honden waarbij doofheid voorkomt in de familie. Het advies is om dragers of lijders alleen te combineren met honden die vrij zijn van deze varianten, om het risico op doofheid bij nakomelingen te verkleinen.


Bron: VHL voor RBCNL