Epilepsie - artikelen


Artikelen over epilepsie

Epilepsie onderzoek bij de hond - door Paul Mandigers


Voor bloedafnames van honden die géén epilepsie hebben, vooral ouderen honden

Wij (Paul Mandigers) verzamelen ook bloed (DNA) van oudere honden die GEEN epilepsie of paroxysmale dyskinesie hebben laten zien. Daarvoor hebben wij wat basale gegevens nodig en uiteraard EDTA bloed voor DNA. Klik daarvoor op deze link

Voor het formulier klik hier


Concrete adviezen voor de fokkerij bij epilepsie - klik hier (dit artikel verscheen eerder in Onze Hond)



Phenotypic Characterization of Idiopathic Epilepsy in Border Collies - volledig artikel

(Koen M. Santifort, Elise Bertijn, Sofie F. Bhatti, Peter Leegwater, Andrea Fischer and Paul J.J. Mandigers. Phenotypic Characterization of Idiopathic Epilepsy in Border Collies. Front. Vet. Sci.: publicatie: 12-5-2022)

Samenvatting:

De prevalentie van idiopathische epilepsie (IE) binnen het hondenras Border Collie (BC) is hoog. Het doel van deze retrospectieve studie was om het fenotype van BC's met IE te beschrijven en correlaties tussen fenotypische variabelen en door de eigenaar verstrekte scores voor kwaliteit van leven (QoL) te beoordelen. Gegevens van BC's gediagnosticeerd met IE gedurende de periode van vijf opeenvolgende jaren werden retrospectief geanalyseerd. Alle honden werden minstens één keer gepresenteerd aan een veterinaire neurologiespecialist in een van de drie veterinaire verwijzingsziekenhuizen en de meesten stonden onder de voortdurende medische zorg van die specialist. Eigenaars werd verzocht een gestandaardiseerde online vragenlijst in te vullen met vragen over de kwaliteit van leven (QoL). Gegevens van in totaal 116 BC-honden werden opgenomen voor analyse. De mediane leeftijd bij het begin van de eerste epileptische aanval (ES) was 33,5 maanden (6-188). In totaal kregen 34/86 (40%) van de medisch behandelde honden 1 anti-epilepticum (ASM) en 52/86 (60%) kregen ≥2 ASM's. Fenobarbital was de meest gebruikte ASM, gebruikt bij 70/86 van de behandelde honden (81%). Vier of meer bijwerkingen werden waargenomen bij 20/86 (23%) van de behandelde honden. De leeftijd bij het begin van de eerste ES was significant lager voor honden die clusteraanvallen (CS's), status epilepticus (SE) of beide hadden doorgemaakt (mediaan 27 maanden) versus honden die geen CS of SE hadden doorgemaakt (mediaan 43 maanden). De QoL van BC met IE werd gescoord met een mediane score van 7 op 10. Eigenaars scoorden dat de QoL van hun hond in de loop van het leven met IE met een mediaan van 30% was afgenomen, waarbij 39% (37/95) van de eigenaren scoorde de kwaliteit van leven van hun hond met ≥50% is afgenomen. Deze studie bevestigt de associatie van leeftijd bij het begin van de eerste ES met de ernst van epilepsie (bijv. aanwezigheid van CS en/of SE) en karakteriseert verder het fenotype van IE bij BC-honden. De kwaliteit van leven van BC kan sterk worden beïnvloed door IE.


Meldpunt epilepsie Raad van Beheer

Als onderdeel van het gezondheidsbeleid heeft de Raad van Beheer een meldpunt erfelijke aandoeningen. Dit meldpunt is opgezet met als doel om meer inzage te krijgen in de erfelijke aandoeningen die voorkomen bij bepaalde hondenrassen. Tevens biedt het de Raad van Beheer, de rasverenigingen en de fokkers zo de mogelijkheid om betere sturing te geven in het fokbeleid door gegevens van individuele honden vast te leggen. Via het meldpunt kunnen fokkers, hondeneigenaren, rasverenigingen, dierenartspraktijken of andere organisaties of personen meldingen doen. Anonieme meldingen worden niet aangenomen. 


De Raad van Beheer informeert altijd de geregistreerde eigenaar, fokker en de rasvereniging(en) over de melding. Daarbij geven zij géén gegevens van de melder door. Bij de melding is een ondertekende dierenartsverklaring verplicht. Zonder deze dierenartsverklaring worden meldingen niet geregistreerd. De Raad van Beheer registreert  alleen meldingen van stamboomhonden.

Klik hier om naar het meldpunt te gaan